La sfarsit de an se fac bilanturi si la inceput de an facem planuri cu ce o sa facem in noul an. Noi, grupul de mame, care oficial pe hartie ne numim – Consiliul de Conducere al acestei organizatii- nu ne facem planuri pentru anul care va veni si nici bilanturi la ce am realizat in anul care a trecut pentru ca intotdeauna, cu certitudine, depasim cu mult orice am preconizat.

inima

Am invatat multe de la societatea canadiana, si daca ne uitam inapoi la 2016, acest an a fost anul in care …GIVING BACK…ar fi cuvintele care l-au marcat. Inca nu am gasit doua cuvinte care sa aiba greutatea acestor doua cuvinte din limba engleza. In romaneste conotatia cuvintelor – “daruieste inapoi” nu au greutatea pe care le au cele doua cuvinte din engleza. A da inapoi nu inseamna a fi un filantropist asa cum sa fii credincios nu inseamna sa mergi la biserica.

Pentru ca acest …giving back…in Canada se invata de mic asa cum se invata ca trebuie sa reciclam gunoiul pentru ca daca nu il reciclam o sa murim intr-o zi inecati in el! Asa cum la scoala nu se cer bani pentru fondul scolii ci iti cer (daca doresti) sa iti aduca ei un pranz cald copilului decat sa ii dai tu un sandwich rece iar ei prin asta strang bani la fondul scolii. Asa cum de ziua colegei tale de serviciu ea iti cere in loc de cadouri sa donezi bani la nu stiu ce societate care a ajutat-o pe ea sau pe cineva din familia ei. Si lista aceasta nu se termina curand. Dar titlul nu a fost ales cu intentia de a arata ce inseamna “giving back” pentru societatea canadiana, ci a fost ales ca o reflectie la ceea ce noi am …dat inapoi ca si organizatie in anul care a trecut. Desi nu este primul an in care am daruit inapoi, in 2016 am trecut la o noua etapa si ne-am intrebat : a da inapoi este necesar, dar este oare suficient?

pf_1484020555.jpg

Nevoi sunt peste tot, in Romania si in Canada deopotriva, dar pentru ca sufletul nostru simte romaneste, mereu ne indreptam catre cei de acasa. Ne indreptam apoi gandul catre oameni pe care ii stim, de acolo de acasa, si care au incercat si ei sa ajute in masura posibilitatilor. Anul acesta,  Laura Moraru a venit cu numele unei fundatii si ideea de a trimite la ” Inima de Copil” niste mici cadouri de Craciun. Apoi, am zis ca ar fi frumos ca aceste cadouri sa fie personalizate, sa stim unde la trimitem ca sa trimitem impreuna cu darul si o felicitare. Si am primit o lista cu 40 de nume de copilasi minunati… am dat veste in tara…iar voi, comunitate minunata romanesca din Canada ati raspuns atat de rapid ca am ajuns la peste 50 de cutii in cateva zile. Casa Laurei a devenit  un depozit de cutii. Masina lui Laurentiu Muntean a devenit un mic camion iar Cargo Romania a avut grija ca ele sa ajunga pana in Craciun la cei mici.

lucia

Toate acestea in mai putin de o saptamana! Si nu numai atat…noi ne-am oprit dar voi nu ati vrut sa faceti asta. Si ati tot strigat pe email si in social media…SI NOI…SI NOI vrem sa ajutam.  Mihaela Vidicanatunci ne-a mai povestit de un grup de copilasi pe care ii putem ajuta. Din Galati am urcat catre Sacele si am ajutat o profesoara ( mai mult mama si apoi profesoara pentru ei Lucia Hilodi) sa faca un lucru nemaipomenit – sa organizeze nu numai o mica petrecere de Craciun pentru ei dar sa ii duca in excurise. Va imaginati bucuria pe care au avut-o cand au aflat ca PENTRU PRIMA DATA in viata lor merg undeva in afara orasului/satului in care s-au nascut. 

Daca ar fi sa numaram inimoarele pe care le-ati facut fericite de CRACIUNUL anului 2016, am putea spune ca am trecut de 100, si asta numai datorita voua!

Da, noi credem ca din putinul care il avem trebuie sa dam inapoi asa cum credem ca a da inapoi este necesar, dar pentru  a face sa fie suficient trebuie sa mergi un pic mai departe.

Pentru 2017 sa aveti o singura dorinta…sa faceti lumea mai buna chiar si daca doar cu un singur zambet, chiar si cu un mic gest de empatie… Sa pastram in 2017 doar ganduri positive si sa raspandim lumina, speranta si bucurie pentru ca este nevoie ca in singur om sa se schimbe pentru a schimba in jurul lui mii… si daca in singur om poate face aceasta, ganditi-va cate poate face o intreaga comunitate unita si hotarata…

Anul nou sa fie asemeni sufletului vostru si sa aveti parte de tot ce este mai frumos!

 

 

 

Previous post Sarbatorim Romania aici la Noi Acasa!
Next post For EMMA with LOVE!